Blog

Investiții Plantație Căpșun

INVESTIŢII PENTRU ÎNFIINŢAREA UNEI PLANTAŢII DE CĂPŞUN (ANUL 2016)

Se estimează o creştere continuă a suprafeţelor cultivate cu căpşuni în ţară …
Cea mai frecventă întrebare care mi-a fost adresată în ultimii ani cu privire la
cultura căpşunului a fost: Cât costă înfiinţarea unui hectar de căpşuni?
Răspunsul meu a fost acelaşi: depinde. Depinde de ce?
În primul rând, depinde de tehnologia de cultură pe care dorim să o folosim. Este greu de stabilit un preţ fix pentru un hectar de căpşuni, fiindcă totul depinde de dotarea fermei, sursa de apă pe care o folosim, costul mâinii de lucru în fiecare zonă şi aşa mai departe. În cele ce urmează vom încerca să schiţăm principalele verigi tehnologice şi preţurile pe care le implică acestea. Deci, avem terenul, să presupunem un hectar.

CALCULUL INVESTIŢIEI PENTRU UN HECTAR DE CĂPŞUNI.

Se consideră o cultură clasică cu paie plantată toamna
devreme (10-15 septembrie).

  •  Fertilizarea de bază cu 350-400 kg N-P-K 15-15-15: 1060 lei (se face pe arătură).
  • Împrăştiat îngrăşământ manual: circa 2 zile om (z.o.) x 70 lei = 140 lei.
  • Arătura de bază se face la o adâncime de minim 28-30 cm, în funcţie de zonă, şi costă în jur de 650 lei.
  • Lucrarea de pregătire a solului pentru plantat se face cu combinatorul sau cu freza. Nu recomandăm discul decât în cazul în care nu avem altă posibilitate. Preţul este de circa 600 lei.
  •  Investiţia în plante de calitate: 40.000 plante x 0,7 lei = 28.000 lei. Plantarea se face cu plantatoare speciale (se pot vedea la pepinierele Hida, judeţul Sălaj). Cu plantatoarele sunt necesare circa 20 z.o./ha. Dacă facem plantarea manual, la copcă, şi cu mocirlirea plantelor, sunt necesare circa 80-100 z.o./ha. Varianta optimă, cu plantatoare, costă circa 1200 lei.
  •  Fertilizarea cu îngrăşăminte: anul 1+anul 2 = 10 saci complex N-P-K 15-15-15= 1200 lei
  •  Tratamente în primii 2 ani aprox 2500 lei.
  • Lucrări de îngrijire mecanice pe intervale (cu motocultorul) = 10 z.o.x 60= 600 lei
  •  Lucrări de îngrijire manuale: prăşit, stropit, fertilizat, plivit, eliminare flori şi filamente, cosit, greblat, irigat= 50 z.o.x 60 lei= 3000 lei
  •  Necesar de paie baloti în anul doi şi trei circa şapte tone: 1000 lei
  •  Recoltat anul I (la plantarea de toamnă), la o productie de 5 tone/ha: 50 z.o. x 60 = 3000 lei
  •  Recoltat anul II, la producţie de 25 tone/ha: 250 z.o. x 60 = 15000 lei
  •  Alte cheltuieli pot fi cele cu ambalajele, transportul producţiei din câmp şi desfacerea.

TOTAL CHELTUIELI ȘI VENITURI PENTRU UN HECTAR

Toate cheltuielile se ridică undeva la 58000 lei pentru un hectar, cu menţiunea că aceste cheltuieli sunt variabile şi variază de la o zonă la alta. Şi producţia de căpşuni poate fi mai mare în mod obişnuit, sau poate fi mai mică, din cauza unor incidente climatice sau unui atac masiv de boli sau dăunători. La un preţ minim de valorificare de 5 lei la 30 tone/ha, în doi ani se obţine un venit de 150.000 RON. Anul trecut, preţul mediu de valorificare a fost mai mare de 6 lei. Dacă scădem cheltuielile, rămâne un profit de circa 93.000 lei/ha în anul 2 de la plantare.
În anul III cheltuielile cu întreţinerea sunt mai mici iar producţia poate ajunge la 20-25 t/ha sau chiar mai mult.
Există si anumite cheltuieli pentru investiţii de lungă durată, cum ar fi achiziţia unei motosape, circa 2000 lei, sau a unei motopompe cu aripa de udare cu 10 aspersoare, circa 3000 lei. De asemenea, dacă nu avem sursă de apă, trebuie să vedem cât ne costă forarea unui puţ.
Luând în considerare toate aspectele chiar şi unele cheltuieli neprevăzute, cultura căpşunului rămâne o cultură rentabilă.
La cultura pe folie neagră se reduc cheltuielile cu forţa de muncă manuală în timpul anului cu paiele şi erbicidarea, dar cresc cheltuielile cu folia neagră, instalaţia de fertilizare şi irigare. Este bine, în acest caz, să ne informăm bine, înainte de achiziţionarea acestor materiale şi echipamente, fiindcă preţurile variază mult de la un distribuitor la altul.
Vă dorim succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *