Daca va intrebati de ce merita sa investiti intr-o cultura de afin, astazi ne oprim la capitolul beneficii. Cererea de afini a crescut cand publicul consumator si-a dat seama ca aceste fructe sunt comori nutritionale. Au fost folosite in vremurile de demult in scop terapeutic, iar acum, cand suntem mai informati ca oricand trebuie sa fim constienti ca ne putem bucura de gust placut si de beneficii reale ale consumului de afine.
Poate ca cei mai multi dintre noi stiu despre aportul de vitamina C din afin. Aceste fructe mici au insa un continut mai bogat de nutrienti si vitamine. Iata ce contin:
- Antioxidanti;
- Vitamine din complexul B;
- Vitaminele A, K si E;
- Fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, seleniu si cupru.
Datorita acestora afinele sunt considerate superalimente. Sunt unele dintre cele mai sanatoase si complexe tipuri de fructe, ce pot fi incluse in diete. Au marele avantaj de a fi usor de consumat, integrate in preparate, iar mai ales in plin sezon, proaspete, pot fi consumate si de 2-3 ori pe saptamana. Au putine calorii, sunt satioase, ajuta la mentinerea energiei organismului si deci pot fi ideale ca gustare, desert. Pe scurt, au rol multiplu, caci nu degeaba sunt inscrise in lista asa ziselor superalimente.
Aliatul in diete
Pentru ca multa lume cauta alimente sanatoase si slab calorice, afinul este o recomandare din acest punct de vedere si nu numai. Un avantaj in plus este ca pot ajuta la procesul de slabire. Datorita continutului de antioxidanti, afinele lupta cu grasimea depusa in diferite zone ale corpului, previne obezitatea, ajuta la eliminarea toxinelor si a surplusului de apa.
Un efect important este ca ajuta metabolismul, ca are proprietati diuretice si ajuta la arderea acelor asa zise depozite de grasimi.
Putem aminti tot aici ca datorita continutului de fibre, consumul de afine ajuta tranzitul intestinal, ajuta la detoxifierea organismului. Sa spunem ca o portie de afine pe zi suplineste deja necesarul de fibre.
Practic, lupta pe mai multe fronturi, cu efecte benefice multiple. Se poate spune ca prin continutul lor afinele ajuta celulele sa se regenereze sanatos, distrugand pe cele cu riscuri tumorale. Despre flavonoidele din continutul afinelor se spune ca actioneaza asupra radicalilor liberi. Totodata, aceleasi fructe mici sunt responsabile cu reducerea colesterolului, cu reglarea de zahar din organism si cu mentinerea sanatatii inimii. Protejeaza celulele neuronale, ajuta circulatia sanguina catre creier si imbunatateste oxigenarea acestuia.
Cultura de afin, profitabila
Afinele sunt recunoscute asadar pentru continutul bogat de nutrienti. Tinand cont de valoarea lor nutritionala afinele cunosc o cerere crescuta pe piata romaneasca si nu numai. Trecem in revista si altfel de beneficii si anume cum devine o astfel de cultura una profitabila.
Plantatia de afin intra in rod din anul trei, ajungand la maturitate in al optulea an. Cresterea de rod este progresiva, pana la 8 sau poate chiar 10 tone per hectar la maximul de potential.
Se estimeaza ca dupa anul 3 sau maxim 4 se poate ajunge la un profit intre 20 si 40.000 de euro. Chiar si in cele mai sceptice scenarii, costuri de investitie si intretinere, 20.000 de euro pot fi profitul.
Trebuie spus ca afinele sunt superalimente, sunt foarte cautate, poate chiar printre cele mai populare din categoria de fructe mici. Un alt avantaj este ca au cerere mare si pe piata externa. Pot fi vandute proaspete, mentinute inghetate, deci se vor vinde oricum.
Specialistii remarca ca inca nu exista atat de multa productie pe cat este cererea si ca mult afin vine din import. Asadar, pentru cei care decid sa intre pe aceasta piata ii incurajam sa aleaga din soiurile de afin disponibile la Pepiniera Moara. Afinul are nevoie de sol acid si de irigare constanta. Va asteptam in pepiniera noastra si in cadrul paginii noastre de asemenea pentru a va ajuta sa alegeti soiul potrivit.