Articole Capsuni

SFATURI PRACTICE PENTRU ÎNCEPĂTORI

SFATURI PRACTICE PENTRU ÎNCEPĂTORI

din TEHNOLOGIA  ZMEURULUI  REMONTANT

 

Ing. Orlaie-Țăran Alexandra

 

  • Ce este zmeurul remontant?
  • Unde se poate planta și care este epoca optimă de plantare?
  • Material săditor și îngrijiri necesare înainte de plantare.
  • Greșeli des întâlnite la plantare sau întreținere
  • Pregătirea terenului și plantare
  • Lucrări tehnologice pe parcursul perioada verii
  • Lucrări tehnologice din perioada iernii

 

  • Ce este zmeurul remontant?

Zmeurul remontant este zmeurul care produce pe ramuri sau drajoni de un an, și își eșalonează producția în două tranșe (nu produce 2 producții pe an ci își întinde producția în două perioade cu o scurtă pauză între fructificări), de obicei în funcție de zona unde este plantat poate produce fructe de la sfârșitul lui iunie până la venirea înghețului.

 Specificul zmeurului remontant este redat de intrarea rapidă pe producție, vigoarea mijlocie a plantei astfel nu avem nevoie de șpalieri cu 2 sau 3 rănduri de sârme, producție ridicată datorită apariției pe piață a unor soiuri noi cu productivitate și rezistență mare, fructe de o calitate și un gust deosebit în a doua parte de fructificare.

 

  • Unde se poate planta și care este epoca optimă de plantare?

  • Zmeurul necesită un teren însorit, cu o bună mișcare a aerului, cu umezeală suficientă însă unde NU băltește apa, ferit de vânturile puternice .
  • În orice, caz sunt obligatorii și recomandăm analizele de sol privind conținutul în diferite elemente chimice și pH-ul mai ales când este vorba de o plantație pe o suptafață mai mare de teren, pH-ul optim este de 6,5 dar zmeurul se poate cultiva în condiții bune și la un pH între 6 si 7.
  • Zmeurul se dezvoltă cel mai bine pe solurile lutoase, bine drenate, bogate în materie organică, în general cu un humus de peste 2,5% și cu o bună capacitate de reținere a apei. Specia se poate cultiva și pe solurile mai nisipoase, dar în condiții de irigare.

De reținut că nu se vor înființa plantații de zmeur pe soluri reci și argiloase, unde există tendința de băltire a apei, deoarece cultura va fi compromisă înca din primul an de la plantare sau poate influiența rata de prindere. Pe aceste soluri se poate planta zmeurul doar cu condiția asigurării unui drenaj corespunzator și, eventual, plantarea pe straturi înălțate unde se aplica material agrotextil și se asigură irigarea dar acest caz necesită o tehnologie avansată a culturii și nu este recomandat în sistem clasic celor care nu au experiență deja cu această cultură.

Când putem planta?

Zmeurul se poate planta atât toamna, cât și primăvara, însă numai dupa ce s-au luat toate măsurile ce garantează aplicarea unei tehnologii care să respecte nevoile acestei specii în cultură.

Recomandabil pentru zmeurul remontant este de plantat cu precădere toamna deoarece rata de prindere este mai ridicată.

  • Material săditor și îngrijiri necesare înainte de plantare.
  • Zmeurul remontant se înmulţeşte prin drajoni, butaşi de rădăcină şi despărţirea tufelor. Drajonii se obţin în plantaţiile specializate (10.000 – 14.000 plante/ha), înfiinţate şi întreţinute corespunzător unor plantaţii elită.

 

De unde putem achiziționa material săditor?

 

  • Plantele de zmeur se procură din timp, din pepiniere autorizate, care sunt controlate și autorizate de Inspectoratele Teritoriale pentru Controlul Semințelor și Materialului Săditor și de Unitățile Fitosanitare județene.
  • În cantități mici uneori pașapoartele fitosanitare nu sunt diponibile în se poate cere dovada lor

Zmeurul procurat din plantații de producție și nu drajoniere din surse necunoscute poate fi infestat cu boli de rădăcină sau dăunători, însă cea mai des problemă întâlnită în practică este datorată de carența materialului săditor mai exact lipsa fertilizării sau epuizarea plantelor , grosimea drajonilor și înalțimea nu garantează prinderea deoarece sunt soiuri cu vigoare mică a drajonilor.

 Ex : Uneori drajonii foarte groși pot fi rezultatil unor fertilizări abundente cu azot sau uree, ceea ce compromit buna dezvoltare în solul nou.

 

Primii pași după primirea drajonilor!

  • Zmeurul are rădăcini superficiale, astfel cel mai importat lucru este să ne asigurăm că plantele nu se deschidratează.
  • După achiziționarea drajonilor, plantele se țin până în momentul plantării, ferit de razele soarelui, într-un beci, garaj sau magazine unde este umed și rece. Se udă ocazional dar nu se lasă în apă.
  • Plantele se plantează cât mai repede posibil, și se udă după plantare deoarece solul uscat are tendința de a suge apa din rădăcini astfel se deshidratează și nu se prind.
  • Înainte de plantare se pot lasa la hidratat într-o galeată cu apă timp de 10-60 min.

 

  • Greșeli des întalnite la plantare sau întreținere
  • Se folosesc plante de proveniență necunoscută sau recoltate din plantații îmbătrânite de zmeur, care poartă bolile și dăunătorii specifici din plantația mamă.
  • Se fasonează sau taie din lungimea rădăcinii. Chiar dacă la pomi se utilizează această lucrare la zmeur NU SE TAIE din rădăcină deoarece acolo stă valoarea drajonului.
  • Se mocirlește sau se pune gunoi de grajd la plantare în groapă. Zmeurul are rădăcina superficială astfel chiar și cantitate mică de azotat de amoniu poate arde rădăcinile. Gunoiul de grajd se poate da înainte de înfiintare , încorporat concomitant cu lucrările de pregătire a terenului.
  • Se plantează prea adănc sau în gropi. Plantarea se face în rigole deschise maxim la 15-20 cm.
  • Nu se fac tăierile de la nivelul solului iarna ci se lasă la 50 -80 cm ceea ce e total greșit la cultura zmurului remontant.

Zmeurul remontant, produce fructe pe vârful tulpinilor de un an iar dacă sunt lăsate peste iarna aceste tulpini vor produce din nou în anul urmator, vara devreme pe partea inferioara a tulpinilor. Dar datorită efortului suplimentar calitatea fructelor pe tulpinile de doi ani va fi slabă și recoltarea dificilă datorită intercalării tulpinilor de doi ani cu cele de un an care sunt în creștere. De asemenea, când păstrăm tulpinile în anul al doilea, cele care cresc sunt mai subțiri și mai înalte producția mai mica cu fructe mici și sfărmicioase.

  • Lipsa fertilizării sau folosirea incorectă a sistemului ECO sau BIO. Menționăm că zmeurul remontant are nevoie de aplicarea unei tehnologii, programele bio nu înseamnă a nu fertiliza sau a nu aplica rational tratamente ci aplicarea unor produse recunoscute și astestate bio de către cei în măsură.

 

  • Pregătirea terenului și plantare

Având în vedere durata mare de viață a unei plantatii, de circa 9-11 ani, înainte de plantare este bine sa se faca o aratură de desfundare, la 40-50 cm. Dacă, astfel, roca mamă (stratul nefertil) se aduce la suprafață se va face doar o aratură mai puțin adancă.

  • Înainte de plantare, solul se lucrează cu freza sau cu grapa cu discuri.

Înființarea culturii

  • Distanța de plantare între rânduri variază în funcție de vigoarea soiului, de puterea de drajonare, de fertilitatea solului și de modul de conducere a plantației. La soiurile viguroase, cu putere mare de drajonare, se lasă o distanță mai mare.

În general, distanțele standard sunt de 3-3,3 m, când se lucrează mecanizat cu tractor mare și de 2,5-2,8 m, când se lucrează cu un motocultor. Între plante, pe rând, se lasă recomandabil 0,5 m, în funcție de capacitatea de drajonare.

Plantarea se face la o adâncime de 10-15 cm , nu se recomandă fasonarea rădăcinilor înainte de plantare ci rădăcinile se răsfirează de-a lungul rigolelor.

  • Înainte de plantare, se marchează rândurile cu o sfoară sau cu un marcator, pe o lungime de maxim o sută de metri, pentru a usura recoltarea și scoaterea lădițelor în capătul rândurilor, la drumurile de acces.
  • Plantarea se face manual în rigole deschise, mecanic sau cu cazmaua.

Drajonii de zmeur se plantează cu 2-3 cm mai jos față de nivelul la care s-au dezvoltat în pepiniera.

  • Daca se sădesc mai adânc, plantele se vor dezvolta mai greu și vor emite drajoni puțini și de slabă calitate.

De reținut: Planta se așează cu rădăcina răsfirată, care se acoperă apoi cu pământ, iar solul se tasează ușor în jurul plantei. După plantare, drajonii se muşuroiesc ușor pentru a nu exista riscul ca radăcina să rămână descoperită după prima irigare sau după ce se asează pământul şi se scurtează la nivelul muşuroiului sau bilonului adica la 5-10 cm.

  • După plantare este nevoie de irigare pentru a elimina punga de aer formată în jurul rădăcinilor deoarece apare riscul deshidratării.

 

  • Lucrări tehnologice din perioada verii

De menționat sunt :

  • Zmeurul remontant este sensibil la căldurile puternice și secetă.
  • Aplicarea tratamentelor. O plantă bolnavă produce fructe puține și de o calitate slabă iar în cele din urmă v-a muri. Recomandăm aplicarea rațională și cu produsele specifice culturii zmeurului în concentrațiile și cantitățiile recomandate de specialiști fie că se merge pe variant convențională sau cea bio.
  • Zmeurul remontant este o cultură care are consumă o cantitate mare de nutrienți datorită randamentului ridicat de pe toată perioada verii, prin urmare fertilizarea se face săptămânal conform unei scheme de fertilizare după citirea și necesarul din analizele de sol la recomandarea unui specialist.

Se evita folosirea cantităților excesive de îngrășământ sau folosirea formulelor echilibrate de tip 1-1-1 la începutul intrării în  vegetației sau pe parcursul producției deoarece crește riscul de blocaje în plante.

O fertilizare unilaterală determină, în multe plantații, dezvoltarea excesiva a plantelor, producții slabe si probleme fitosanitare (apariția bolilor și, uneori, crește frecvența dăunătorilor).

  • Efectuarea lucrărilor manuale la timp! – Plivitul buruienilor, o necessitate!

Un sol cu buruieni este o sursă de umiditate și dăunători dar în același timp o pierdere de nutrinți care se vor pierde datorită buruienilor care concurează cu drajonii de zmeur.

 

  • Lucrări tehnologice pe perioada iernii

  • Tăierile. Zmeurul remontant produce din anul I al plantării, astfel toamna târziu după ieșirea plantelor din vegetație sau primăvara devreme înainte ca acestea să intre în vegetație se cosesc la nivelul solului și se prelucreaza zona dintre rănduri în așa fel încât gardul fructifer de drajoni sa rămână de circa 40-50 cm.
  • În cazuri excepționale în zonele unde avem temperature ridicate toamna în octombrie – noiembrie și lipsesc precipitațiile sau zăpada se are in vedere irigarea plantelor.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *