Origine: Norvegia

Planta: Este foarte viguroasă cu tulpini rigide groase care susţin destul de bine încarcatura de rod dar necesită spalier.

Înaltimea drajonilor este medie  1,2 – 2 m.

Desimea drajonilor este medie dar majoritatea foarte viguroşi.

Prezintă foarte puţini spini astfel se culeg uşor.

Ramificaţiile de fructificare sunt scurte spre medii.

Fructifica pe lemn de 2 ani si este destul de rezistent la îngeţ.

Trebuie ampasate în locuri însorite pe terenuri bine drenate bogate în subsanţe nutritive.

ph-ul solului să fie uşor acid spre neutru.

Este un soi autofertil dar producţia creşte când se polenizeaza cu alte soiuri.

 

Fructul: Este de culoare roşu închis de forma conica alungită.

Este de mărime mijlocie- mare (peste 3,5 g) compact, ferm, rezistent la manipulare.

Are gust dulce aromat cu un conţinut ridicat de vitamina C  şi este ideal  pentru consum în stare proaspătă dar şi pentru jeleuri, plăcinte, prăjituri, gemuri precum şi deserturi si îngheţată sau alte utilizări.

Producţia pe plantă este ridicată.

Epoca de coacere: Sfârşitul lunii iunie inceputul lunii iulie.

Nu se scutura uşor îşi pastreza relativ mult timp calitatea.