Zmeurul Sokolica este unul dintre cele mai titrate soiuri poloneze cu coacere semi-timpurie. Poate fi înlocuitorul soiului Laska având fructe la fel de mari,  însă cu rezistență mai bună.

Astăzi este considerat unul dintre cele mai promițătoare soiuri de zmeur de desert destinat pentru culturi profesionale dar şi pentru grădini.

Caracteristicile plantei: Soi cu producţie pe lemn de 2 ani.

Este  obținut prin încrucişarea soiurilor: Canby cu  Malling Promise și Malling Seedling.

Caracteristici forte: fertilitate ridicată, prezintă puţini spini sau aproape deloc, susţinere bună a fructelor care nu se scutura uşor.

Cresterea drajonilor este erectă, tufe compacte, cu un număr mediu de drajoni.

Lastarii au crestere erectă, sunt de grosime medie, elastici şi necesită susţinere pe spalieri pentru a nu se apleca împreună cu încărcatura de fructe.

Plantele sunt foarte rezistente la îngheţ, au rezistenţă bună la bolile foliare şi mai sensibile la putregaiul fructelor.

Zmeură Sokolica
 

Caracteristicile fructelor:

Fructele soiului Sokolica sunt de format foarte mare,  impresionante în dimensiune pot depăşi 10-12 grame, similar cu soiul Tulameen dar acestea sunt foarte gustoase și ferme.

Ele sunt de forma conică cu gust dulce aromat, de culoare roșie, strălucitoare.

Fructele sunt mai sensibile la recoltarea mecanizată, se pot dezintegra mai ales dacă nu sunt bine coapte.

Maturitatea de recoltare :

Soi semi-timpuriu primele fructe se coc în ultima decadă a lunii iunie.

Coacerea fructelor se eşalonează cam 4-5 săptămâni.

Este unul dintre cele mai productive soiuri, mai productiv decât Radziejowa şi Tulameen fiind asemănător cu Glen Ample. Producţiile după 3 ani de la plantare sunt de 15 t/hectar sau mai mult la o tehnologie avansată.

Caracteristica forte a acestui soi este faptul că fructele ferme au capacitate bună de păstrare şi rezistă bine la transport.

Zmeură Sokolica