Origine: Polonia

Soiul Polka unul dintre cele mai valoroase de pe piata a fost creat de Dr. Jan Denek si este un soi nou care se extinde în plantatii din ce in ce mai mult în Europa si în întreaga lume.

A câstigat premiul I la doua concursuri din Marea Britanie la expozitia nationala de fructe fiind recunoscut ca cel mai bun fruct de zmeur.

Este un soi ”primocane” – produce fructe pe lemn de un an de aceea are loc tăierea de la bază a tuturor drajonilor.

Drajonii au o crestere rapidă sunt de densitate medie.

Are crestere vigurosa cu lastari de lungime 1,5 – 1,8 m, cu tulpina rigidă, puternică, groasă dar au nevoie de sustinere datorită încărcăturii mari de fructe.

Pentru o productie ridicata are nevoie de soluri bogate, bine drenate cu expozitie insorita si apa suficienta mai ales in timpul infloritului si productiei de fructe deoarece suporta destul de greu seceta. Este un soi cu rezistenţă ridicată la îngheţ şi destul de rezistent la boli.

Fructul:

  • Este de dimesiuni deosebit de mari cu grutate medie de peste 6,6 grame.
  • Are forma conică uşor alungită fiind de culoare roşu aprins cu luciu deosebit si aspect comercial foarte atrăgător.
  • Are o aromă specială gust dulce excelent şi este folosit atât în stare proaspătă cât şi congelate sau preparate în diverse moduri.
  • Este ferm, rezistent la manipulare şi transport dacă este ambalat corespunzător.

Epoca de maturare:

  • Recoltarea începe la mijlocul lunii iulie cu un vârf de producţie la mjlocul lunii august şi continuă să producă pană în octombrie- noiembrie la venirea îngeţului.
  • Are un randament deosebit de ridicat cu o productie mare pe planta, poate avea peste 2,5 kg pe plantă şi foarte ridicată pe unitatea de suprafaţă.