Afinul canadian

Afin canadian, cunoscut  si sub denumirea de Saskatoon berry, este cel mai nou arbust fructifer cultivat in Romania. Saskatoon este un arbust peren ce apartine familiei Rose si este originar din interiorul Americii de Nord.
 

Saskatoon berry un afin fara pretentii

Deşi este numit „afin”  singura asemănare dintre saskatoon  şi afinul de cultură ar fi felul în care sunt dispuse fructele/boabele şi forma lor, însă gustul este diferit. Aroma fructelor este foarte deosebită, sunt mult mai dulci si mai aromate decat afinele de cultură.
Saskatoonul produce fructe mai mari decat afinul de cultura din soiurile autohtone.
O altă calitate deosebită la afinului canadian este capacitatea de a se dezvolta şi în condiţii dure.
Se pot obţine rezultate bune chiar şi pe timp de secetă sau îngheţ, însa noi nu recomandăm plantarea fără a asigura plantei sau plantaţiei un sistem de irigare.

Afinul canadian nu este pretentios nici la sol, nu este sensibil la ger sau caniculă şi este aclimatizat pentru  condiţiile din Romania. Tufele de afin canadian cresc pana la aproximativ 0.90-4.60 metri inaltime.

 

Saskatoon berry si utilitatile sale

Afinul canadian se foloseste in prepararea jeleurilor, a gemurilor,sirop pentru inghetata, arome concentrat pentu patiserii, lichior si vin. Poate fi folosit in stare proaspata, congelat sau deshidratat.

 

Soiuri de afin canadian : Saskatoon berry Thiessien, Smoky, Martin.

Pentru comenzi de saskatoon berry ne puteți scrie in formularul de la contact, pe email sau ne puteți apela la unul din numerele afisate iarunul din specialisti nostri va poate da  mai multe informatii.
Plantare se poate face toamna sau primavara devreme, terenul sa fie bine lucrat, afanat si sa nu balteasca apa. Plantele sunt la ghiveci de P9, viguroase in functie de soi, sanatoase si bine inradacinate. Dupa plantare se recomanda irigarea sau udarea periodic mai ales in perioada de seceta.