Boabe de miere sau afinul Siberian

Denumirea de lonicera sau afinul siberian provine de la originea acestei specii, este originar din Kamtchatka, Estul Siberiei si face parte din familia CAPRIFOLIACEEA. Este un arbust cu frunze căzătoare cu creştere sub forma de tufa cu înălţimea de 1,5 – 1,8 m si lăţime de 1,2 m, foarte rezistenta la ger( -45 grade), dar in acelaşi timp si la seceta, cu o durata de viaţa de pana la 30 ani.

 

Plasticitate ecologica afinului siberian

Florile rezista pana la -8 grade, iar coacerea are loc la 30-42 de zile de la inflorire. Înfloreşte la începutul lunii aprilie, fiind prima planta care ne oferă fructe proaspete si savuroase cu un conţinut mare de vitamine. Putem avea fructe cu 10-14 zile mai repede dacat orice soi de capsuni. Florile sunt hermafrodite (prezintă organe feminine si masculine) fiind polenizate de albine. Pentru o polenizare mai buna este indicat sa se planteze mai multe varietăţi (cel putin doua).

Fructele sunt lunguieţe si se aseamănă la gust si culoare cu afinele, de aceea planta o regăsim si sub denumirea populara de Afin Siberian, fructele se pot consuma proaspete sau congelate, din ele se pot face dulceţuri, siropuri, sucuri si vin.

 

Productivitate unei plante de lonicera

La al 3-lea an de la plantare putem avea o productie de 0,3-0,7 Kg/planta, iar la maturitate deplina( 6 ani) avem o productie de 2-5 Kg/planta , dar in functie de soi.
 

Proprietăţile fructelor de lonicera

Printre multe tipuri de fructe cu activitate antioxidanta mare se număra si fructele de Lonicera Caerulea. Numeroase cercetări arata ca fructele mici si cu coaje groasa au un conţinut de polifeloni (cei mai importanţi antioxidanţi) mai mare decât fructele mari cu coaje subţire.

 

 LONICERA ESTE O SURSA PUTERNICA DE ANTOCIANINE, IAR IN UE ESTE INREGISTRAT CA FRUCTE(MANCARE) TRADITIONALA-REZOLUTIA CONSILIULUI EUROPEAN SI PARLAMENTULUI EUROPEAN NR. 2283/2015-25 NOIEMBRIE.

Rezultatele a numeroase studii confirme că fructele de Lonicera Caerulea pot fi folosite potențial în medicină. Compuși fenolici prezenți în aceste fructe au proprietăţi antiinflamatorii, acestea împiedică boli metabolice cum ar fi diabetul si obezitatea. În plus, acestea reduc oxidarea nivelului de colesterol LDL, care afectează creșterea riscului de boli de inima, inclusiv ateroscleroza (Skupień et al., 2007).

 

Cum se face plantarea afinului siberian:

Prefera solurile slab acide cu un PH cuprins intre 6,5 si 7,2, iar poziţia trebuie sa fie însoţită, cu cat au mai mult soare cu atât fructele sunt mai dulci. Distanta de plantare 1,5 m pe rand iar intre plante de la 2 daca se culeg manual si 3 – 4 m daca se culeg mecanizat. Umeziti bine radacina de Lonicera inainte de plantare, plantati-o intr-un pamant bine drenat si nu extrem de uscat.

La înfiinţarea de plantaţii este recomandată plantarea de toamnă, deoarece umiditatea din sol este crescută, la fel de bine se pot face plantari şiprimăvara cu condiţia să se facă udări frecvente. Înainte de plantare se fasonează rădăcinile o treime din lungimea lor şi se introduc într- o mocirlă de consistenta smântâni formată dintr o măsură de balega de vacă proaspătă, o măsură de pământ roşu şi apă (în felul acesta cauterizam rănile formate după tăiere şi stimulam creşterea radiculară – tehnică folosită din cele mai vechi timpuri), în groapa de plantare se introduce mraniţa, pământ şi apă, după plantare se uda din abundenţă pentru a se lipi pământul bine de rădăcini

 

Intretinerea arbustului de afin siberian: 

Lonicera este un arbust care nu are nevoie de o întreţinere deosebită, el fiind foarte rezistentă la boli şi dăunători. Ca toţi arbuşti are nevoie de stropiri minime cum ar fi;

 • Toamna după plantare se stropesc cu soluţii pe bază de cupru şi ulei horticol.
 • Primăvara devreme când noaptea temperaturile nu mai sunt negative se repetă stropirile de toamnă.
 • În timpul vegetaţiei sunt recomandate stropiri preventive cu fungicide şi insecticide pe care le putem găsi şi acreditate BIO.
 • Tot în timpul vegetaţiei sunt recomandate şi stropirile cu îngrăşăminte foliare

Tăieri – in primi an nu se fac tăieri, doar daca avem ramuri uscate sau rănite le eliminam. După 5 ani se începe la eliminarea ramurilor bătrâne.

Fertilizare – la fiecare 2 – 3 ani toamna se adaugă gunoi de grajd macerat.

Arbustul va creste bine daca va fi plantata intr-un loc complet insorit sau partial insorit.

 

Beneficiile consumului fructelor de lonicera

 • Ajuta la scăderea tensiuni arteriale
 • Compuşi conţinuţi in fructe sunt folosiţi in tratarea bolilor orale
 • Îmbunătăţesc acuitatea vizuala
 • Reduce adeziunea bacteriana la nivelul mucoasei tractului urinar
 • Protejează organismul de efectele nocive ale UV-A si UV-B
 • Sunt eficiente in prevenirea cancerul si ameliorarea efectelor secundare in timpul chimioterapiei
 • Îmbunătăţesc echilibrul microflorei intestinale
 • Foarte eficient in combaterea răcelilor
 

Datorita proprietăţilor benefice sănătăţii, fructele de Lonicera Caerulea sunt apreciate atât de consumatori cat si de oameni de ştiinţa si nutriţionişti.

O dieta bogata in antioxidanţi este importanta in prevenirea si tratarea multor boli si in atenuarea efectelor secundare ale medicamentelor.