Coacăz roșu (Ribes rubrum) este un arbust fructifer originar din Europa Nordică și Centrală și Asia de Est,  care face parte din familia Grossulariaceae, genul Ribes

 

Observații tehnice și condiții de creștere la coacăz roșu:

  • Coacăzul roșu preferă solurile care pH-ul cuprins între de 6,5-7,5 una din cele mai mari calități fiind plasticitatea ecologică. Prefer solurile cu un continut ridicat de materie organică, reavene, afânate, bine drenate și bine aerisite cu o textură diversă ca solurile lutoase, luto-argiloase, nisipo-lutoase dar le suporta greu si pe cele grele (argiloase);
  • Este important ca în perioada de creștere și maturare a fructelor cultura să fie ferită de orice tip de stres a factorilor climatici sau lipsa unui sistem de irigare care să asigure necesarul de apă pentru a nu fi  grav afectată cantitatea si calitatea fructelor.
  • Factrori de risc-Seceta prelungită si temperaturi de peste 29 ºC poate provoaca defolierea plantelor.
  • Butasi de coacăz roșu au înregistrat creșteri optime în intervalul temperaturilor de 10…22ºC. Cu o temperatura minim absolută în vegetație de 5ºC iar cea maxima absolută de 30ºC. Pentru perioada de repaus, coacăzul roșu suporta temperaturi negative pana la -29 … -31 ºC iar florile sunt afectate de temperaturile mai mici de -4 ºC.
 

Specificații tehnice pentru coacăz roșu:

  • Lumina  – coacăzul roșu este o specie iubitoare de lumină, dar se aclimatizează și în condiții de semiumbră.
  • Plantarea optima se face când coacăzul roșu este în perioadă de repaus vegetativ (toamnă-primavără) când solul nu este înghețat și avem temperaturi de peste 5°C.

Coacăzul roșu intră pe rod la 3 ani de la plantare. Rodiind între 7-9 anii în funcție de tăierile aplicate pentru a întineri tufele.

 

FRUCTELE DE COACĂZ ROȘU (COACAZE ROȘII, ROZINCHINĂ) SUNT DE TIP BACĂ, FRUCT CU FORMĂ SFERICĂ, DE CULOARE ESTE ROȘU-APRINS GRUPATE IN CIORCHINI .

  • O tufa de coacăz roșu poate produce în perioadă de producție aproximativ 2-5 kg de fructe asta în funcție de soi.
  • Coacăzele roșii se pot consuma proaspete, deshidratate și congelate sau conservate în preparate ca dulceață, gem, sirop.
  • Se recomandă fertilizarea anuala în funcție de necesarul solului si efectuarea de tratamente pentru tratarea și combaterea bolilor.
 

Boli la coacăz roșu:

  • FAINAREA AMERICANĂ A AGRISULUI SI COACĂZULUI (SPHAEROTHECA MORS-UVAE);
  • FAINAREA EUROPEANĂ LA COACĂZ (MICROSPHAERA GROSSULARIAE);
  • ANTRACNOZA COACĂZULUI SI AGRISULUI (DREPANOPEZIZA RIBIS);
  • RUGINA COACĂZULUI SI AGRISULUI (CRONARTIUM RIBICOLA);
  • PUTREGAIUL CENUSIU (BOTRYTIS CINEREA);
 

Daunători ai coacăzului roșu:

  • PADUCHELE GALBEN AL AGRISULUI (CRYPTOMYZUS RIBIS),
  •  PADUCELE VERDE AL AGRISULUI (APHIS GROSSULARIAE),
  • ACARIENI: PAIANJENUL ROSU COMUN (TETRANYCHUS URTICAE),
  • PADUCHELE DIN SAN JOSÉ (QUADRASPIDIOTUS PERNICIOSUS);
  • PADUCHELE FALS TESTOS AL PRUNULUI (PARTHENOLECANIUM CORNI);
  • COTARUL AGRISULUI (ABRAXAS GROSSULARIATA);
  • VIESPEA NEAGRA A COACĂZULUI (PRISTIPHORA PALLIPES);
  • VIESPEA GALBENA A AGRISULUI (NEMATUS RIBESII);
  • CLESTARUL COACĂZULUI (CECIDOPHYOPSIS RIBIS);
  • MOLIA COACĂZULUI (INCURVARIA CAPITELLA);
  • SFREDELITORUL LASTARILOR SI TULPINILOR (SYNANTHEDON TIPULIFORMIS).

Coacăz roșu Detvan

Fructul: marime medie- mare .

Recoltare: coacere mijlocie dupa 10 iulie.

Coacăz roșu Jonkher van Tets

Fructul: marime  mare .

Recoltare: soi timpuriu-mijlocul lunii iunie.

Coacăz roșu Rondom

Fructul: marime medie- mare .

Recoltare: soi tardiv  dupa 15 iulie.