fbpx

STOLONI DE CĂPȘUNI

Spre deosebire de alte specii pomicole, la care prima recoltă economică se obţine în anul al III-lea sau al IV-lea de la plantare, arbustul de  căpşun produce economic de la prima fructificare, când are vârsta de un an sau cel mult doi ani.

Precocitatea accentuată permite înfiinţarea de plantaţii anuale şi multianuale, introducerea căpşunului în asolamentele de legume şi flori în câmp sau protejat şi solarii şi recuperarea rapidă a cheltuielilor făcute cu înfiinţarea plantaţiilor.Căpşunii ajung la maturitate la sfârşitul lunii mai, odată cu cireşele cele mai timpurii, iar în cazul culturilor protejate, cu 2-3 săptămâni mai repede, producţia fiind valorificată avantajos, relizându-se venituri înaintea celor obţinute de la alte specii pomicole. FERTILIZAREA CĂPȘUNULUI

Căpşunul este singura specie pomicolă cultivată în sere şi solarii. Această particularitate biologică, precum şi alt caracter genetic specific căpşunului, remontanţa şi indiferenţa la fotoperioadă a unor soiuri, creează posibilitatea ca acest fruct să poată fi consumat proaspăt tot timpul anului.

Căpșuni
Căpșuni

Elsanta

Fructul: marime medie-mare 20-25 g.

Recoltare: semi-timpuriu,inceput de iunie.

Căpșuni

Honeoye

Fructul: marime mare 25-30 g.

Recoltare: timpuriu inceput de iunie.

Stoloni capsuni clasa A cu certificat Vibrant®

Vibrant este un soi nou de capsuni obtinut la Institutul de cercetare East Malling din Anglia fiind selectat ca unul dintre soiurile cele mai valoroase cu productie de calitate si cel mai timpuriu soi.

Căpșuni
Caracteristicile plantei
 • Planta are crestere erecta, de vigoare mijlocie cu frunze mari verde inchis si cu petiolul frunzelor foarte lung determinand o recoltare usoara.
 • Este un soi cu rezistenta buna la bolile de frunze cum este fainarea si patarile si usor susceptibil la boli de radacina – Verticilium dahliae.
 • Ramurile florifere poarta doar 4-5 flori fiecare determinand o marime mare a fructelor pana la sfarsitul sezonului de recoltare.
Caracteristicile fructului 
 • Vibrant produce fructe de marime mare sau foarte mare (peste 35 g), uniforme, majoritatea de clasa I (peste 75 %) cu diametru mai mare de 35 mm.
 • Fructele sunt ferme, excelente pentru piata cu aspect stralucitor de culoare rosu aprins, forma conica, foarte uniforme.
 • Sunt rezistente la manipulare si transport avand o rezistenta mai buna la pastrare decat majoritatea soiurilor timpurii. Fructe parfumate cu o aroma si gust deosebit de bun apreciat mult de consumatori.
Căpșuni
Căpșuni
Maturitatea de recoltare
 • Vibrant este un soi extra-timpuriu se coace cu aprox 10 zile mai devreme decat Elsanta incepand de la mijlocul lunii mai sau chiar mai repede in zonele de vest sau de sud ale Romaniei.
 • Da productii foarte mari putand ajunge usor la un kilogram/planta la o tehnologie avansata de cultura.
 • Se preteaza foarte bine pentru cultura de mono-sezon la 60 zile sau mai ales la cultura in sere si solarii valorificand capacitatea extratimpurie a soiului.

Căpșuni Elegance ®

Soiul de capsuni Elegance, unul dintre cele mai performante soiuri de capsun nou obtinute la Institultul East Malling are menirea a inlocui doiul Elsanta atat de raspndit in Europa avand aceeasi grupa de timpurietate dar cu calitati mult superioare.

Căpșuni
Caracteristicile plantei
 • Acest soi de capsun Elegance are crestere a tufei mai viguroasa decat Elsanta, crestere erecta, foliaj bogat dar cu buna expunere a fructelor in tufa, petioluri florale mai lungi pentru o recoltare usoara.
 • Eleganceeste foarte rezistent la frig si ger nu este predispus la inghetarea florilor avand o inflorire mai tardiva.
 • Atuul acestui soi Elegance este rezistenta la bolile de radacina la mana coletului (Phytophthora cactorum) si verticilioza (Verticilliun dahliae) comparativ cu Elsanta care este susceptibil la aceste boli care fac tot mai multe probleme in Europa in ultimii ani. Este usor sensibil insa la fainare.
Căpșuni
Caracteristicile fructelor:

Fructele la soiul Elegance se remarca prin aspect comercial deosebit de atractiv, culoare rosu deschis, aprins, stralucitor, forma conica usor turtita, foarte uniforme.Alt avantaj este calitatea I a fructelor, majoritatea fructelor sunt mari (35 g) si cu fermitate buna, pastrare la fel de buna ca si la Elsanta.

Fructele sunt rezistente la crapare in perioadele cu exces de umiditate si mediu rezistente la putregai.

Recoltarea:

Perioada de recoltare la soiul Elegance incepe cu 2-3 zile mai repede decat Elsanta, insa acesta perioada este mai extinsa pana la 4-5 saptamani.

Productiile sunt mai ridicate decat la Elsanta, Florence si Symphony cu performante excelente in sistemul de cultura la 60 de zile.

Productile pot depasi 30 tone/ha sau un kg/planta la o tehnologie avansata.

Căpșuni

Căpșuni Matis ®

Soiul de capsuni Matis®a fost obtinut in Franta si are o cerere tot mai ridicata pe piata datorita calitatilor fructelor sale. Se extinde repede in cultura in Europa fiind unul din cele mai productive si performante soiuri nou creeate.

Căpșuni
Caracteristicile plantei

Soiul de capsuni Matis, formeaza o tufa semi-erecta destul de viguroasa cu frunze mari, lucioase.

Se remarca prin rezistenta ridicata la bolile de radacina: Verticillium wilt, Phytophthora cactorum si la fainare.

Acest soi de capsuni Matis, se adapteaza bine in zonele mai reci avand rezistenta ridicata la ger in timpul iernii si inflorire mai tarzie astfel ca nu este predispus la inghetarea florilor primavara.

Caracteristicile fructelor

Soiul de capsuni Matis, produce fructe mari spre foarte mari (35 gr), foarte uniforme si atractive in ce priveste aspectul comercial. Forma fructelor este conica, culorare rosu aprins cu luciu pe suprafata fructelor.

Rezistenta la transport si fermitatea fructelor este una din cele mai importante calitati ale soiului de capsuni Matis.

Majoritatea fructelor sunt de clasa I si se remarca prin gust dulce, aromat, parfumat, placut consumatorilor.

Maturitatea de recoltare

Este un soi semi-tardiv se coace cu 7-10 zile mai tarziu decat soiul Elsanta.

Recoltarea in mod obisnuit dureaza de la mijlocul lunii iunie pana la mijlocul lunii iulie.

Productiile per planta planta sunt foarte mari, pot depasi usor cantitatea de 1 kg/planta cu conditia unei bune irigari.

Se poate ajunge la performante de 25-30 tone/ha cu eforturi mici fiind un soi foarte productiv.

Căpșuni

Căpșuni Pegasus®

Căpșuni
Caracteristicile plantei

Este un soi obtinut in Marea Britanie introdus in cultura din 1990.

Planta este de vigoare medie cu port erect, cu fructele bine dispuse in planta pentru o recoltare usoara.

Cele mai bune rezultate la acest soi au fost obtinute pe solurile cu textura medie sau grele.

Este un soi de desert foarte rezistent la bolile de radacina Vericillium si Phytophtora si cu o rezistenta buna la bolile foliare, usor sensibil la fainare.

Planta este foarte rezistenta la inghet in timpul iernilor geroase.

Căpșuni
Caracteristicile fructelor

Pegasus produce fructe mari, asemanatoare cu Elsanta, cu o rata mai ridicata a fructelor de clasa I (10 % mai multe).

Forma fructelor este conica spre sferica usor turtite la varf

Fructele sunt ferme, de culoare rosu aprins, sau rosu inchis la coacere deplina si foarte rezistente la manipulare si transport cu o buna capacitate de pastrare.

Pulpa fructului este dulce-aromata, suculenta, foarte placuta la gust.

Maturitatea de recoltare

Este cu o coacere mijlocie, fructele se coc la 3-7 zile dupa Elsanta.

Da productii mari, asemanatoare cu Elsanta (peste 20 t/ha) insa fiind un soi mult mai rezistent la boli se pot obtine randamente mai mari cu investitii mai mici.

Productiile sunt ridicate si in anul doi cu aceeasi calitate a fructelor (marime, aspect, gust).

Căpșuni

Căpșuni Florence®

Caracteristicile plantei stoloni capsuni clasa A cu certificat

Florence este un soi de capsuni obtinut la Statiunea de Cercetari East Malling in Marea Britanie  lansat in 1997.

Plantele formeaza tufe viguroase, port erect, frunzos , sanatos, de culoare verde inchis, foliole rotunde.

Este soi valoros datorita rezistentei la bolile foliare si de radacina mai ales la vestejirea plantelor cauzata de Verticilium si Phytophtora cu care se confrunta europa in ultimii ani.

Se adapteaza bine la conditiile din tara noastra fiind destul de rezistent la seceta si bine rezistent la ger.

Se preteaza la cultura pe folie neagra, sau in camp.

Căpșuni
Căpșuni
Căpșuni
Caracteristicile fructelor

Fructele sunt mari si foarte mari ca marime (35-40g) depasesc soiul Elsanta, sunt de forma conica uniforma, foarte atractive.

Culoarea fructelor este rosu stralucitor, nu au tendinta sa se inchida la coacerea deplina, isi pastreaza calitatile mai mult timp de la recoltare fiind foarte ferme si rezistente la transport.

Fructele se recolteaza cand sunt bine coapte pentru a avea gustul foarte aromat, dulce, placut pentru consum sau diferite utilizari.

Maturitatea de recoltare

Este un soi tardiv. Fructele se coc mai tarziu decat Elsanta cu aprox 10-14 zile iar recoltarea poate dura pana la mijlocul lunii iulie in functie de sezon. Primele fructe se recolteaza dupa mijlocul lunii iunie.

Este un soi ideal pentru extinderea sezonului de recoltare la capsun, foarte apreciat de consumatori datorita fructelor sale de calitate, uniforme si aromate.

Căpşunul  este specia pomicolă capabilă să dea peste 20-25 tone la hectar (în California, peste 70 to/ha), chiar în primul an după plantare. Căpşunul poate să contribuie la valorificarea eficientă a condiţiilor pedoclimatice din zona colinară, precum şi a celor oferite de mica proprietate privată, specifică în prezent agriculturii din România.

Speciile de Fragaria din flora spontană, dar şi soiurile cultivate, au o arie de răspândire largă, cuprinsă între 150 şi 550 latitudine. Nici altitudinea nu este un factor limitativ. În Elveţia, căpşunul se cultivă la peste 1500 metri. Plasticitatea ecologică face ca numeroase soiuri de căpşun să producă bine atât în nodrul îndepărtat din Alaska cât şi la ecuator.

Soiuri:

Soiurile de căpşun cunoscute până în prezent pot fi clasificate după tipul de fructificare în trei grupe:

• tipul de zi scurtă, cu o singură fructificare în timpul perioadei de vegetaţie;

• tipul remontant, cu o fructificare secundară în timpul toamnei;

• tipul indiferent la fotoperioadă (day-neutral), care fructifică în tot cursul perioadei de vegetaţie, până toamna târziu, când temperaturile scăzute determină plantele să treacă în perioada de repaus vegetativ.

O durată mai lungă a sezonului de producţie este benefică pentru cultivatori, asigurând o rentabilitate ridicată la hectar, mai ales prin preţurile practicate în extrasezon. Consumatorii beneficiază de acest lucru prin faptul că fructele proaspete sunt superioare calitativ şi nutritiv celor congelate sau conservate.

Căpșuni

Căpşunii se pot cultiva în majoritatea zonelor din România şi preferă solurile mai uşoare care să nu fie afectate de exces de umiditate, sărăturate sau foarte acide.

Căpşunii ajung la maturitate la sfârşitul lunii mai, odată cu cireşele cele mai timpurii, iar în cazul culturilor protejate cu 3-4 săptămâni mai repede, producţia fiind valorificată avantajos.

Căpşunul poate produce peste 20-25 tone fructe/ha (în ţările vestice 35-40 tone, datorită aplicarii unui sistem de ferti-irigare superintensiv, dar care are influiențe negative asupra gustului).

Costul înfiinţării şi întreţinerii unui hectar de căpşuni este în jur de 10.000-12000 euro din care aproximativ 7000-8000 euro este investiţia în plante de calitate.

La o producţie de numai 20 tone şi cu un preţ de valorificare de numai 5 lei/kg se obţine un venit de 22.000 euro/ha. Un profit de 8.000-11000 euro/ha într-un singur an este greu de obţinut la alte specii. În anii favorabili rezultatele pot fi mult mai bune, dar nu trebuie neglijate şi riscurile, mai ales cele climatice.

În România producţia actuală de căpşuni este de 1,2 kg/locuitor, deci piaţa internă are nevoie încă de producţii mult mai mari pentru a satisface cererea.

X