Aronia face parte din familia Rosaceae, în popor a primit denumirea de scoruş negru sau fructele au fost supranumite şi #superfructele.

Caracteristicile plantei :

Aronia provine din America de Nord, arbustul fiind cultivat atât în scopuri decorative, cât și pentru numeroasele proprietăți benefice ale fructelor sale. În ţări precum Serbia, Rusia sau Bulgaria, aronia face parte din programele pomicole.

Pe lângă scopul decorativ, pot exista şi plantaţii agricole, deoarece fructele  sunt comestibile. Iar conţinutul bogat în substanțe nutritive poate fi un bun motiv pentru înfiinţarea acestei culturi și pe teritoriul țării noastre. Planta nu este pretenţioasă la căldură, rezistă la îngheţ, boli sau dăunători.

  • Arbustul are înălțime între 1,5-3 m, iar fructele au diametrul de 10-12 mm.
  • Durata utilă de viață a acestor arbuști este estimată la 20 de ani.
  • Fructele sunt rezistente şi se conservă pe crenguţe până la îngheţ.

Caracteristicile fructelor:

Universitatea de Medicină din Varna, a făcut studii privind utilitatea fructelor de Aronia în controlul diabetului. Datorită conținutului de insulină.

Cecetătorii din Japonia au publicat în „ Oftalmologie investigativă și studii vizuale” . Efectele benefice ale extractului de Aronia, asupra inflamației ochilor.

Departamentul Agriculturii din SUA  cu sediul în Maryland, a realizat un studiu ce atestă efectele pozitive ale fructelor  privind controlul greutății și nivelul de colesterol.

Fructele de Aronia au fost testate de către Departamentul de Agricultură din Statele Unite, pentru conținutul de antioxidanți. Testul ORAC ( capacitatea de absorție a radicalilor liberi ai oxigenului). Arată că din 276 alimente testate, ea s-a clasat pe locul I cu 80 de unități.
Cercetători români în cadrul unui proiect al Institutului Național de Cercetare— Dezvoltare Pentru Bioresurse Alimentare— IBA București. Au publicat o carte„ Fortifierea Produselor Alimentare cu Fructe de Aronia”, cu toate rezultatele obținute.

Soiuri recunoscute pentru productivitatea si rezistenta lor, aclimatizate pentru conditiile din tara noastra: Nero, Viking, Galiciana.

Pentru comenzi ne puteți scrie in formularul de la contact, pe email sau ne puteți apela la unul din numerele afisate iar unul din specialisti nostri va poate da  mai multe informatii.