AGRIȘUL DE CULTURĂ (Ribes grossularia L, Ribes uva-crispa L.)

Caracteristicile agrișului:

Agriș (Ribes uva-crispa) este un arbust care prefera zone mai racoroase cu temperaturi medii anuale de 8-8,5 0 C,  cu precipitatii de 700 mm anual si pe soluri cu textura mijlocie cu reactie acida sau slab acida, pH intre 4,8-5,2.

Iarna rezista la temperaturi de -32°C. Este destul de intalnit in flora spontana atat in Europa cat si in Asia si America de Nord  si Centrala. La noi este cunoscut indeosebi in ferme de productie sau statiuni de cercetare. Sortimentul este format din soiuri straine adaptate conditiilor din tara noastra  cum sunt Careless, Invicta, Captivator  precum si din soiuri create la noi cum ar fi Rezistent  de Cluj, Zenit si Somes.

Toate soiurile de agris sunt autofertile.

Recoltarea se face in iunie, la o singura interventie, atunci cand pulpa se inmoaie. Agrisul semultiplica prin butasi verzi iar altoirea se face cand se doreste obtinerea de arbusti cu trunchi de 25-50 cm. Ca portaltoi se  foloseste  specia de Ribes aureum.

Plantatiile de agris se amplaseaza pe terenuri cu expozitie sudica, plantarea efectuandu-se toamna sau primavara, in gropi de 20-30 cm dispuse la distanta de 1-1,2 m pe rand si 2,5-3 m intre randuri .

Tufele se dezvolta in 3-4 ani, iar taierile de fructificare constau in eliminarea tulpinilor imbatranite, productiile fiind de 4-6 kg/tufa, respectiv 12-15 t/ha.

Agriș Captivator

Fructul: marime mare-ovala .

Recoltare: soi timpuriu sfarsitul lui iunie.

Agris Invicta

Fructul: marime mare alungit .

Recoltare: a-2 a decada a lunii iulie.

Hinnonmaki Alb

Fructul: marime medie,dulci .

Recoltare: inceputul lunii iulie.

Hinnonmaki Rosu

Fructul: marime mare si aromat .

Recoltare: inceputul lunii iulie.