AFIN DE CULTURĂ (Vaccinium corymbosum L.)

Afin de cultură sau afinul american are o cerere tot mai mare pe piată datorită cererii mari si consumului ridicat de fructe de pădure.

Afinul se pretează a se cultiva pe soluri acide (ph 4,2- 5,8), bine drenate, iar corectarea pH-ului se face prin folosirea turbei acide sau sulfatului de amoniu.Ca zonă pentru afin de cultură se recomanda a se planta în regiuni cu temperatura medie anuala între 7,80C – 9,90 C și unde iarna temperaturile nu coboară sub – 20-25 grade C.

Cea mai mare parte a soiurilor de afin sunt autofertile dar recomandăm ca in plantații comerciale să existe 2-3 soiuri diferite deoarece polenizarea ajuta la obținerea de fructe mari, frumoase, crește producția și scade rata fructelor deformate.

Pepiniera Moara va pune la dispoziție soiuri performante de afin de cultură ca: Hannah”s Choice, Nelson, Bluegold, Bluecrop, Bonus, Darrow, Elliot, Late, Blue.

Recoltarea fructelor se face manual sau mecanizat (vibrare la coacerea a 80% din bacele ciorchinelor în perioada sfârșitul lunii iunie începutul lunii august.

Înmulțirea plantelor se face prin butași, marcotaj, despărțirea tufei.
Distanțele de plantare pentru afinul american se aleg în funcție de tipul plantației: în incinta grădinilor de lânga casă: 1,5-2,5 m între randuri si 0,7-1,4 m pe rand.

În cultura pe suprafețe mari: 3-4 m între rânduri si 1,2 m pe rând. Tufele la afin de cultură se conduc cu 10-12 tulpini.

Taierile de fructificare la afinul american constau în îndepartarea tulpinilor imbatranite (peste 4-5 ani). Fertilizarea se face anual in plantațiile pe rod, unde se aplică 15-20 t gunoi și îngrășăminte chimice: N,P,K, în raport 1:2:1.

Producțiile la afin sunt de 10-15 t/ha dar pot fi și mai mari în funcție de soiuri și tehnologia de cultură.

Chanticleer

Fructul: mărime medie .

Recoltare: soi timpuriu-jurul 20 iunie.

Earlyblue

Fructul: mărime mare .

Recoltare: soi timpuriu-sfârșitul lui iunie.

Bluegold

Fructul: mărime mare .

Recoltare: prima decadă a lui iulie.

Duke

Fructul: mărime medie .

Recoltare: în jurul datei de 10 iulie.

Bluecrop

Fructul: mărime foarte mare .

Recoltare: mijlocul lunii iulie.

Toro

Fructul: Afin american cu fructe de mărime mare .

Recoltare: mijlocul lunii iulie.

Darow

Fructul: Afinul american cu fructe de mărime foarte mare(3-4g) .

Recoltare: sfârsitul lunii iulie.

Nelson

Fructul: marime mare .

Recoltare: sfarsitul lunii iulie.

Elliot

Fructul: marime foarte mare .

Recoltare: soi tardiv-mijlocul lunii august.