Blog

Soiuri de capsuni profitabile

Posted by:

Soiul de capsuni ales trebuie sa fie unul adaptat conditiilor climatice. Reusita unei productii multumitoare are in vedere si solul, pregatirea acestuia. Atunci cand alegeti stolonii de capsuni, Pepiniera Moara raspunde potrivit, cu optiuni de soiuri rezisteste, productive, care sunt certificate si verificate.

In randurile urmatoare detaliem si ce inseamna unele soiuri de capsuni, caracteristici principale ale acestora:

Rumba

Este un soi de origine olandeză, creat de Fresh Forward.Este un soi  timpuriu, începe să producă în prima jumătate a lunii Iunie.

Planta se dezvoltă viguros, permițând inflorescențelor de tip simplu lungi să fie bine expuse, ceea ce ușurează procesul de recolare.

Fructele au o culoare de un roșu aprins atât în exterior cât și în interior cu un aspect strălucitor. Primele fructe au formă conică alungită, ca mai apoi următoarele să fie ușor rotunde, uniforme. Fructele sunt dulci, zemoase cu o aromă specifică. Este un soi cu o rezistență bună la depozitare neschimbându-și aspectul.Cu o productivitate ridicată. Se pretează pentru zonele mai reci din Europa datorită rezistenței la îngheț.

Vibrant

Poate ca ati mai auzit de acesta pana acum, fiind un soi vestit pentru productia sa calitativa. Este de altfel unul dintre cele mai valoroase soiuri, din lista celor timpurii. Fructele ce rezulta sunt de marime mare, cu peste 35 g, uniforme. Acestea se mentin foarte bine, de la manipulare si pana la transport. Sunt mai ferme fata de alte soiuri, intocmai de aceea se vor mentine mai bine pentru mai mult timp, fata de alte tipuri.

Un soi extra-timpuriu, ce se coace in mijlocul lui mai si poate ajunge la o productie de un kilogram per planta. Oferta Vibrant o veti  gasi si in cadrul paginii noastre.

Elegance

Elegance este soi recunoscut in special pentru rezistenta sa la frig si ger, cu o inflorire tardiva. Specialistii sunt de acord cu faptul ca acest soi este avantajos si pentru ca prezinta o mare rezistenta la bolile capsunilor, dar este sensibil la fainare. Ce rezulta? Fructe de calitate superioara, ce ajung la punctul de maturitate la inceput de iunie.

Optand pentru acest soi productia o puteti estima la 30 de tone per hectar, in conditiile in care se aplica si tehnologii specifice pentru a sustine o productie sporita.

Honeoye

Un alt soi timpuriu este Honeoye, timpuriu, de provenienta SUA. Este productiv si valorificat in sisteme de cultura diverse – tunel, pe camp, gradina etc.

Acest tip de soi cunoaste o buna adaptabilitate la clima din tara, putand fi o alegere pentru zone de munte sau de campie deopotriva. Fructele produse sunt de greutate optima, intre 25 si 30 g, cu o forma conica.

Cu rezistenta la fainare, dar si la putregai cenusiu, acest soi ajunge la maturitate de recoltare la sfarsit de mai, inceput de iunie.

Matis

Matis este de origine Franta si se bucura de rezistenta la bolile de radacina. Un alt reper important aici este rezistenta la temperaturi foarte mici, de inghet. Infloreste mai tarziu si deci se adapteaza bine in zonele reci ale tarii.

Acest soi semi-tardiv produce fructe apreciate ca aspect. Din punct de vedere comercial au avantajul de a avea o forma placuta, ferme si rezistente la manipulare.

Este de asemenea de apreciat ca are o mare productivitate, de 25 pana la 30 de tone per hectar si asta chiar fara prea mari eforturi.

Florence

Soiul Florence se adapteaza foarte bine la clima din tara, mai ales la seceta si ger. Pentru o astfel de cultura se recomanda folia neagra sau cultivarea lor pe camp. Explicatia? Pentru ca fructele sa se coaca uniform, folia alba nu este indicata.

Soiul acesta este tardiv, deci va bucurati de recolta undeva la mijloc de luna iulie. Productia este si ea ceva mai modesta fata de alte cazuri, in medie de 18 tone per hectar. Fructele sunt insa mai mari, au 40 g si se mentin in conditii optime mai mult timp dupa recoltare.

Acestea sunt o parte din soiurile de capsuni pe care le avem in lista de optiuni. Recomandam consilierea, alegerea stolonilor tinand cont de calitatea lor si de caracteristicilor terenului, zonei.

Vrei sa afli mai mult?
20
Visit Us
Follow Me
Tweet
Whatsapp20
20
20
Share
0

About the Author:

  Related Posts
  • No related posts found.

Add a Comment


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

close

Vrei să afli mai mult?

Free WordPress Themes, Free Android Games