Blog

Sfaturi pentru îngrijirea corectă a pomilor fructiferi

Posted by:

A deține o livadă de pomi fructiferi poate fi îmbucurător și plăcut, dar pentru a obține rezultatele dorite este nevoie și de o îngrijire corespunzătoare. Fiecare lucrare de îngrijire are astfel un scop precis, trebuie realizată la timpul potrivit și ori de câte ori necesitatea o impune. În prezentul articol vă oferim câteva recomandări care, odată puse în aplicare, vă vor ajuta să îngrijiți corespunzător pomii fructiferi, de la etapa de plantare și până la culegerea roadelor.

1. Plantarea trebuie realizată corect!

Etapa plantării este una esențială pentru prinderea și mai apoi dezvoltarea sănătoasă a pomilor fructiferi. Recomandarea noastră este ca plantarea să se realizeze primăvara, ținând cont și de următoarele:

  • Plantarea nu trebuie făcută nici prea adânc, dar nici prea aproape de suprafață. O adâncime de 40-50 centimetri este ideală pentru majoritatea pomilor fructiferi.
  • Pământul care a fost scos din groapă trebuie curățat de resturi vegetale (frunze, bucăți de crengi, etc.) și mărunțit.
  • Pentru a favoriza prinderea mai ușoară, este necesară mocirlirea rădăcinilor. Se poate realiza acest lucru cu ajutorul unei compoziții de pământ, apă și gunoi de grajd.
  • La așezarea pomului în groapă, crengile trebuie să fie drepte și nu răsucite, pentru o dezvoltare ulterioară corespunzătoare.
  • Rădăcinile nu trebuie lăsate afară, iar tulpina nu trebuie nici ea îngropată prea mult. Ideal este ca zona dintre rădăcină și tulpină să fie exact la nivelul solului.
  • Udarea este o etapă ce nu trebuie omisă. După plantare, pomul trebuie udat cu 20-30 litri de apă.

2. Stropirea trebuie realizată primăvara

Pentru a preveni apariția bolilor și pentru a proteja pomii fructiferi de potențiali dăunători, este necesară stropirea cu tratamentele corespunzătoare. La început de primăvară, înainte și după perioada de înflorire, pomii trebuie stropiți pentru a nu fi afectați de boli și pentru ca recolta să fie cât mai bogată.

3. Tăierile au o influență directă asupra producției de fructe

În cazul pomilor fructiferi sunt necesare tăieri prin care coroana va căpăta proporții corespunzătoare. În acest fel fructele vor crește uniform în toată coroana, odată ce aceasta este bine aerisită și proporționată, nu doar în vârful acesteia ori numai la bază.

Recomandăm de asemenea și tăierea ramurilor neroditoare, întrucât consumă inutil din aceleași resurse folosite de ramurile cu rod, pentru a dezvolta fructe. Bineînțeles, tăierile trebuie realizate în anotimpul corespunzător, întrucât au scopuri diverse:

– tăierile din iarnă se efectuează pentru a întări structura pomului și a-i oferi un stimul pentru creștere;

– tăierile realizate în perioada înfloririi, la început de primăvară, au drept scop înlăturarea ramurilor fără rod, care sunt inutile;

– tăierile de la final de primăvară, după ce fructele sunt formate, au drept scop corectarea coroanei pomilor, fără ca producția de fructe să fie afectată.

4. Aerisirea coroanei are ca rezultat roade cu dimensiuni apropiate

Ramurile foarte stufoase sau cele crescute răzleț trebuie înlăturate. Scopul este să se obțină roade de pe întreaga coroană, de preferat de dimensiuni similare, iar pentru acest lucru lumina trebuie să ajungă uniform pe toată coroana pomului. Prin tăierile pentru aerisirea coroanei se va evita așa-numita sufocare ce poate să apară în cazul ramurilor foarte stufoase, unde aglomerarea excesivă a florilor poate să ducă în final la deteriorarea acestora și la diminuarea rodului.

5. Culesul fructelor necesită atenție sporită

Toate eforturile de peste an devin anulate, dacă nu se acordă atenția cuvenită etapei de culegere a fructelor. Dacă se dorește ca fructele să țină cât mai mult după recoltare, acestea trebuie culese înainte de a se coace complet, când încă mai au tente de verde în colorit (cazul merelor sau perelor, spre exemplu).

De asemenea, pentru a se păstra cât mai bine o perioadă destul de îndelungată, fructele trebuie culese cu tot cu codiță – acesta este cazul vișinelor, cireșelor și chiar și al merelor.

Aceste recomandări de bază pot fi aplicate pentru majoritatea tipurilor de pomi fructiferi. Odată ce vor fi respectate, roadele obținute vor fi pe măsura așteptărilor: în cantitatea dorită, dar și sănătoase și aromate.

Vrei sa afli mai mult?
20
Visit Us
Follow Me
Tweet
Whatsapp20
20
20
Share
0

About the Author:

  Related Posts
  • No related posts found.

Add a Comment


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

close

Vrei să afli mai mult?

Free WordPress Themes, Free Android Games