Produse capsuni-zmeura-afin

CULTURA PROTEJATA A CAPSUNULUI


POTENTIALUL DE PRODUCTIE RIDICAT AL CAPSUNULUI, CARE POATE ASIGURA PESTE 25 DE TONE/HA, ÎN CONDITII FAVORABILE DE CULTURA, PRETURILE BUNE DE VALORIFICARE, O PRODUCTIE DE 0,8-1 KG/PLANTA SI POSIBILITATEA DE A RECUPERA INVESTITIA IN PRIMUL AN, VOR MENTINE ACEASTA SPECIE ÎNCA MULTI ANI ÎN ATENTIA CULTIVATORILOR.

Capsunii sunt primele fructe care apar pe piata, din câmp liber, odata cu ciresele cele mai timpurii, si se valorifica la preturi avantajoase.

Unul dintre inconvenientele pietei este ca perioada de recoltare la capsun, la tehnologia clasica, se întinde doar câteva saptamâni, începând cu 15-20 mai, pâna în jur de 15 iulie, aceasta în cazul în care folosim soiuri de la cele mai timpurii pâna la cele mat tardive. Pentru extinderea perioadei de recoltare se pot folosi plante „frigo”, de vigoare mare, care, plantate în câmp începând din luna mai, pot sa asigure o productie de fructe începând cu luna iulie.

O alta posibilitate este plantarea de soiuri indiferente la fotoperioada, care asiguria o productie de fructe începând cu sfârsitul lunii mai, pâna în octombrie. Trebuie mentionat ca aceste soiuri nu produc mai mult, pe o planta, decât soiurile obisnuite, dar tehnologia de cultura este mult mai pretentioasa, având în vedere ca trebuie sa asiguram recoltatul pentru o lunga perioada de timp, se efectueaza tratamente costisitoare, mai ales datorita presiunii putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea), iar valorificarea nu se poate face în timpul verii la preturi mult mai mari decât în sezon, datorita concurentei cu alte fructe.

CULTURA PROTEJATA

Capsuni Albion

O alta posibilitate pentru extinderea perioadei de cultura a capsunului este folosirea spatiilor protejate, a solariilor (tunelurilor) si a serelor. Preturile de valorificare, în extrasezon, primavara timpuriu, sunt mult mai bune decât cele din vara.

Cultura protejata a capsunului se face în tuneluri de plastic (solarii) si în sere, care pot fi reci sau încalzite. În ambele cazuri, avantajele pentru a alegerea acestui sistem de cultura, care, evident, este mai scump, sunt multiple:
– obtinerea unei precocitati mai accentuate, valorificarea fructelor fiind facuta la preturi mari în extrasezon; aceasta precocitate se obtine prin retinerea energiei solare si pastrarea acesteia în spatiul închis;
– obtinerea unei productii tardive în toamna, datorita aceluiasi efect;
– protejarea florilor de îngheturile timpurii si tardive (pâna la -4oC, -5oC), protejarea recoltei de grindina si alte accidente climatice; în toate cazurile se recomanda mulcirea cu folie neagra de plastic si irigarea prin picurare.

CULTURA CAPSUNULUI ÎN TUNELURI DE PLASTIC

Pe piata exista o diversitate foarte mare în ceea ce priveste constructiile care sa asigure o protectie suplimentara a plantelor. Ele pot sa asigure protectia plantelor de la suprafete de câtiva zeci de metri patrati pâna la suprafete de câteva hectare.
Este greu, de asemenea, de facut o clasificare sau de recomandat o anumita solutie pentru cultura protejata a capsunului. Se poate face o clasificare în functie de marimea tunelurilor, în tuneluri mici, cu înaltimea de pâna la l,2 m, unde accesul se face numai din exterior si tuneluri mari, cu înaltimea de peste 2 m, unde omul are acces direct. În functie de aceasta clasificare se pot prezenta si principalele avantaje si dezavantaje ale culturii protejate.

Tunelurile mici

Tunelurile mici: sunt facute din arce, cu o înaltime variabila, si pot fi fixate direct în pamânt sau în suporti speciali, care au fost fixati, în prealabil, în locul de pozitionare a tunelului. Înaltimea variaza între 0,8 si 1,1 m, dar trebuie asigurata o înaltime de cel putin 0,7-0,8 m de la suprafata stratului de plantare, pentru a avea o aerisire corespunzatoare si o circulatie buna a aerului, care asigura polenizarea. De asemenea, în contact cu folia de plastic, plantele pot sa sufere arsuri importante în zilele calduroase.

Fiecare tunel acopera un singur strat, pe care se planteaza doua rânduri de capsuni. În functie de distanta de plantare între rânduri, arcele pot avea o deschidere de 0,9- l,1 m. Spatiile între doua tuneluri variaza în functie de configuratia terenului si de posibilitatile de efectuare a lucrarilor, si pot fi între 0,8 si l,5 m.
Lungimea tunelului depinde de posibilitatea de irigare, lungimea plasticului, configuratia terenului etc.
Aerisirea tunelului se face prin ridicarea foliei de plastic în timpul zilei, în functie de temperatura sau prin perforarea foliei.
Avantajele tunelurilor mici sunt ca pot valorifica si apa de ploaie, posibilitatea de aerisire este mai usoara si sunt mai ieftine.

Dezavantajele: protectia climatica este mai redusa, în cazul unor temperaturi scazute plantele sunt mai expuse înghetului, se lucreaza mai greu, oamenii fiind expusi direct conditiilor climatice (frig, ploaie etc.), protectia fitosanitara este mai dificila, fiind necesara ridicarea foliei pentru a efectua tratamentele fitosanitare.
Pentru valorificarea unor spatii mai putin productive, în multe tari din Europa de vest, se foloseste cultura capsunului în saci de turba neutra, care sunt protejati cu tuneluri de plastic mici, mobile, care pot fi mutate cu usurinta dintr-un loc în altul.

Tuneluri mari

Tuneluri mari: exista în prezent numeroase tipuri de tuneluri mari, în functie de producator, de la deschideri de 4-5 m pâna la 8-8,5 m, si chiar mai mari. Lungimea, în majoritatea cazurilor, este de 50 m (uneori de 60 m), dar poate fi scurtata în functie de necesitati sau configuratia terenului. În functie de deschiderea arcelor si înaltimea tunelului, variaza si latimea foliei de acoperire care va fi utilizata.
Avantajele tunelurilor mari sunt multiple: asigura o productie ridicata si stabila, o protectie climatica mai buna, tratamentele fîtosanitare sunt mai usor de facut, recoltarea mult mai usoara, cu randament ridicat.
Dezavantajele tunelurilor mari sunt: costul ridicat, mobilitate mai redusa, aerisirea este mai greoaie, necesita un bun sistem de irigare.
Pentru acoperirea tunelurilor exista, în prezent, pe plan european, o oferta foarte bogata de folii, de la cele obisnuite pâna la cele termorezistente sau cu substraturi pentru selectia luminii.

ÎNFIINTAREA CULTURILOR DE CAPSUNI

Tehnologia de înfiintare a plantatiei de capsun este asemanatoare cu cea prezentata în tehnologia de cultura în câmp deschis, în teren modelat, acoperit cu folie de plastic neagra, prezentata în numerele trecute ale revistei Ferma.

Elemente specifice de tehnologie
– Montarea tunelurilor se face dupa înfiintarea culturii la tunelurile mari si toamna târziu pentru tunelurile mici. Si în cazul tunelurilor mari, când cultura a fost înfiintata, se recomanda montarea suporturilor pentru arce toamna târziu, iar montarea arcelor se poate face toamna târziu sau în timpul iernii. Acest lucru va usura efectuarea lucrarilor de întretinere pâna toamna târziu, fara a fi stânjeniti de existenta scheletului de tunel.

Daca tunelul exista, si înfiintam cultura ulterior, în timpul iernii, se recomanda sa lasam deschis tunelul pâna la sfârsitul lunii februarie. O pornire în vegetatie foarte devreme în timpul iernii poate crea inconveniente:
– o pornire rapida în vegetatie a plantelor, datorita temperaturilor mai ridicate, determina, în cazul aparitiei unor geruri de -6oC…-7oC, brunificarea florilor si este compromisa prima sau chiar a doua recoltare;
– în cazul iernilor foarte blânde, în sudul României, nu va putea fi satisfacuta nevoia de frig a plantelor, daca plantarea s-a facut toamna, cu plante proaspete.
– Plantarea se poate face primavara, cu plante proaspete, sau vara cu plante „frigo”. Productia maxima se obtine în primavara urmatoare.

– Cea mai indicata insa este o plantare timpurie de toamna, cu plante proaspete, la începutul lunii septembrie. În acest caz, productia obtinuta va fi ceva mai mica, dar va asigura o folosire mai eficienta a tunelului pentru alta cultura.

– În general, în cazul culturii protejate, s-a generalizat cultura anuala a capsunului. Astfel, dupa recoltare, se defriseaza cultura la sfârsitul lunii mai si se poate înfiinta a doua cultura cu legume, în luna iunie. În general, pretul unei plante certificate de capsun, de foarte buna calitate, este sub pretul unei seminte hibride de legume, astfel ca investitia în materialul saditor nu este foarte mare.

– Polenizarea: una din problemele majore care apare, mai ales în tunelurile mari de plastic, este polenizarea slaba a florilor.

Pentru a sprijini o polenizare buna a florilor, se recomanda:
– o aerisire buna a tunelului;
– folosirea albinelor (în tarile vestice se folosesc bondarii, produsi de firme specializate);
– folosirea unui ventilator;
– manual, pe suprafete mici, se poate folosi un atomizor, ca cel folosit la lucrarile de stropit; se foloseste numai jetul de aer, cu care se trece de doua sau trei ori pe deasupra plantelor, în timpul înfloritului.

CULTURA ÎN SERA

Pentru a obtine o buna productie în sera, la fel ca si în tunelurile de plastic, se face plantarea de vara, la sfârsitul lunii august, cu plante „frigo” sau cu plante foarte viguroase, obtinute prin înradacinare în ghivece nutritive. Spre deosebire de tunelurile de plastic, cultura în sera este mult mai usor de controlat, dar si mult mai scumpa.
Se pot folosi sere reci si sere calde. În cazul utilizarii serelor calde, încalzirea va începe doar la sfârsitul lunii ianuarie sau la începutul lunii februarie, dupa ce plantele îsi vor fi satisfacut nevoia de frig.
Mulcirea cu plastic negru, plus efectul de sera, vor asigura o recolta cu cel putin zece zile mai timpurie decât în tuneluri, în cazul serelor reci. În cazul serelor calde, în functie de materialul de plantat utilizat, perioada când se face plantarea si când începe încalzirea, se poate obtine o recolta de capsuni oricând în cursul anului.

Aspectele fitosanitare
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) si fainarea (Oidium fragariae) pot sa creeze probleme deosebite în spatii protejate, fiind favorizate de mediul umed, cu temperatura ridicata. Cele doua boli pot provoca sterilitatea staminelor, atacul asupra plantei si asupra fructelor. Se recomanda tratamente preventive pe tot parcursul perioadei de vegetatie. Dupa începerea înfloritului, se va acorda o atentie deosebita aerisirii în timpul zilei, mai ales în zilele însorite.

Valorificarea productiei
Cele mai utilizate ambalaje pentru cultura extratimpurie sunt caserolele de plastic 200 sau 250 g. La sfârsitul recoltarii, ne putem gândi si la ambalaje de 500 g/caserola fiindca, uneori, ultimele recoltari coincid cu cele mai timpurii fructe obtinute din câmp.