Blog

Superînflorirea la căpșun

Posted by:

Superînflorirea la căpșuni în anul 2015

Măsuri urgente pentru cultivatori

În urma unei vizite făcute în mai multe județe din Transilvania am constatat un fenomen mai rar, care se manifestă intens în culturile de căpșuni,  în acest an hiperînflorirea.

Dacă, în mod obișnuit, în plantațile de un an avem primavara 40-60 de flori pe plantă, în funcție de soi și dezvoltarea fiziologică, în acest an  am observat un număr mult mai mare de flori, în majoritatea plantaților peste 100 de flori/ plantă. 

De ce se întâmplă acest lucru?

Alternanța de temperaturi mai scazute și ridicate din toamnă și din cursul iernii a determninat o puternică inducție pentru formarea unui număr mare de inflorescențe și de flori pe planta.

Cum trebuie privit acest fenomen?

Superînflorirea nu este un lucru de dorit în plantațiile de căpșuni. Acest fapt va genera un număr mare de fructe dar mult mai mici. Producția nu va fi mult mai mare dar calitativ va fi inferioară, având un număr mare de fructe mici și cheltuieli mai mari de recoltat. Deși temperaturile scăzute din aprilie au afectat un număr de flori deschise, în majoritatea zonelor din România totuși numărul de flori rămase este foarte mare. În aceste condiții și presiunea bolilor este mai mare, mai ales, putregaiul cenușiu și putregaiul pielos al fructelor.

Ce este de făcut?

Pentru a susține acest număr mare de flori sunt necesare fertilizări faziale repetate pe toată perioada formării fructelor. Se fertilizează săptămânal. Se folosesc, îngrășăminte hidrosolubile, acolo unde avem sisteme de irigare prin picurare. Se recomandă ca doza de azot, în substanță activă să fie mica în jur de 10-12 kg/ ha, la fiecare fertilizare.

Calciul este un element important în obținerea de fructe cu fermitate bună, iar potasiu contribuie la obținerea unor fructe uniform și intens colorate.

Acolo unde se fac tratamente foliare pentru combaterea bolilor se adaugă în soluția  de stropit îngrășăminte foliare, cu nanoparticule, care sunt rapid absorbite de frunze și au efect imediat. Pentru a asigura necesarul de azot, potasiu și magneziu se poate folosi Foliq Kombimax 2-3l/ ha sau un alt îngrășământ foliar asemănător. Acesta se poate amesteca cu un Foliq Calmax 3l/ ha pentru a asigura necesarul de calciu pe parcursul dezvoltării fructelor. Calciul aplicat fructelor roșii nu mai are efect. Acesta se aplică în faza de creștere a fructelor.

Atenție, se va tine seama de antagonismul elementelor în plante, nu se amestecă calciul cu fosforul. Acolo, unde există o carență de fosfor, mai ales solurile acide sau alcaline, se aplică stropirile la circa 7 zile distanță una față de cealaltă.

Se acordă o atenție sporită și irigării culturii. Consumul maxim de apă este în această perioadă a creșterii fructelor.

Dorim tuturor cultivatorilor de căpșuni din România producții cât mai mari.

     

 

Vrei sa afli mai mult?
20
Visit Us
Follow Me
Tweet
Whatsapp20
20
20
Share
0

About the Author:

  Related Posts
  • No related posts found.

Add a Comment


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

close

Vrei să afli mai mult?

Free WordPress Themes, Free Android Games