CULTURĂ DE COACĂZ NEGRU
Arbustul fructifer de coacaz negru este o specia pomicolă care crește sub formă de tufa cu deosebite avantaje în cultura, coacaz negru fiind o specie rustica ce se extinde în cultură tot mai mult în țara noastră în ultimii ani.
Coacazul negru crește si prin taieri se poate conduce sub forma de tufă. Un mare avamtaj al speciei este faptul ca se adaptează ușor la majoritatea tipurilor de sol și climă din țara noastră.
Cultura de coacaz negru este tot mai cerută pe piată datorită fructelor sale foarte sănătoase care sunt cea mai importanta sursa de vitamina C având o concentrație de până la 7 ori mai mult decât în lămâi sau alte fructe. Deasemea se consumă coacaz negru pentru multiplele beneficii pe care le aduce sănătății mai ales pentru bolile de inimă, circulație, ficat, cancer sau alte boli fiind unul dintre “fructele longevității”.
Alte indicații terapeutice pentru coacăz negru:
- Fuctele de coacaz consumate în stare crudă sau sub formă de extract ori sirop au efecte benefice în: anemie, surmenaj, insuficienţă cardiacă şi respiratorie, pneumonie, gastrită, hipertensiune arterială, ulcer, colită, diaree cronică, dizenterie, boli reumatice, pielonefrite, celulită, ateroscreloză, obezitate, tulburări circulatorii, boli oculare, insomnii şi afectiuni ale sistemului nervos.
- Infuzia din frunze de coacaz este benefică în simptomele premenstruale, edeme, migrene, tuse convulsivă, gută, boli reumatice, boli cardiovasculare şi febră, iar sub formă de comprese aplicate local pot trata cu succes înţepăturile de insecte, plăgile şi fisurile cutanate.