COACAZUL ( Ribes nigrum L., Ribes rubrum L)

Suprafata de coacaz cultivata in Romania este de 2300 ha din care 1500 ha in cultura pura si 800 ha in cultura intercalata, cu o productie de 3290 (t).

Zonele favorabile din punct de vedere al  productivitatii sunt dealurile din sudul tarii, nord estul  Moldovei, centrul si estul Transilvaniei (Arges, Maramures, Suceava, Prahova, Mures). Productia, in proportie de 80%, merge la export.

Cerintele culturii

Solul trebuie sa aiba continutul mediu de humus, textura luto- argiloasa si ph 5,5-7,5.

Aria de raspindire este larga intrucat suporta iarna pana la -320C.

Sortimentul cuprinde soiurile: Negre mari, Record, Tenah, Tsema, Perla neagra, Titania, Tiben, Tisel, dar si soiuri de coacaz alb Margaritar.

Inmultirea

Obtinerea materialului saditor se face in pepinere autorizate, prin inmultire vegetativa si prin culturi de meristeme.

Plantarea

Distantele de plantare recomandate sunt  de 0,8-1,2 m pe rand si 2,5- 3 m intre randuri (3000-3300 plante/ha), fiind recomandata plantarea a 2-3 soiuri in parcela, pentru o polenizare completa. Forma de conducere a plantelor este tufa, care se formeaza in 2-3 ani de la plantare. Este posibila conducerea plantelor si cu trunchi de 20-40 cm, cu o coroana formata din 6-8 ramuri de schelet, care se sustin pe spalier si sarma instalata la 40 cm de la sol.

Productiile sunt de 5-8 t/ha chiar 12-15 t la soiurile noi la coacaz negru si duble la coacaz rosu, iar durata unei plantatii atinge 12-14 ani.

 

Tehnologia de cultura a coacazului negru