Afinul se preteaza a se cultiva pe soluri acide (ph 4,2- 5,8), bine drenate, iar corectarea ph-ului se face prin folosirea turbei acide sau Sulfatului de Amoniu. Afinele de cultura se recomanda a se planta in regiuni cu temperatura medie anuala intre 7,80C – 9,90 C si unde iarna temperaturile nu coboara sub minus 20-25 grade C.
Cea mai mare parte a soiurilor sunt autofertile dar recomandam ca in plantatii comerciale sa existe 2-3 soiuri diferite deoarece polenizarea ajuta la obtinerea de fructe mari, frumoase, creste productia si scade rata fructelor deformate. Pepiniera Moara va pune la dispozitie soiuri performante ca: Hannah”s Choice, Nelson, Bluegold, Bluecrop, Bonus, Darrow, Elliot, Late, Blue. Recoltarea fructelor se face manual sau mecanizat (vibrare la coacerea a 80% din bacele ciorchinelor in perioada sfirsitul lunii iunie inceputul lunii august.
Inmultirea plantelor se face prin butasi, marcotaj, despartirea tufei. Distantele de plantare se aleg in functie de tipul plantatiei: in incinta gradinilor de langa casa: 1,5-2,5 m intre randuri si 0,7-1,4 m pe rand; in cultura pe suprafete mari: 3-4 m intre randuri si 1,2 m pe rand. Tufele se conduc cu 10-12 tulpini.
Taierile de fructificare constau in indepartarea tulpinilor imbatranite (peste 4-5 ani). Fertilizarea se face anual in plantatiile pe rod, unde se aplica 15-20 t gunoi si ingrasaminte chimice: N,P,K, in raport 1:2:1.
Productiile sunt de 10-15 t/ha dar pot fi si mai mari in functie de soiuri si tehnologia de cultura.